Ανάταξη κολπικής μαρμαρυγής σε φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό
Η βέλτιστη αντιμετώπιση της κολπικής αφορά τον τερματισμό της κολπικής μαρμαρυγής και την επάνοδο σε φλεβοκομβικό ρυθμό. Η συγκεκριμένη αντιμετώπιση ονομάζεται καρδιοανάταξη και αποφασίζεται με βάση την υποκείμενη καρδιακή νόσο και τη χρονική διάρκεια που ο ασθενής βρίσκεται σε κολπική μαρμαρυγή. Η καρδιοανάταξη μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρικά (χορήγηση ηλεκτρικού shock) είτε με φάρμακα. Στην ηλεκτρική ανάταξη ο ασθενής βρίσκεται σε αναισθησία ή καταστολή και χορηγείται εξωτερικά ηλεκτρικό ρεύμα μέσω ενός απινιδωτή. Η καρδιά σταματάει για λίγο και επανέρχεται σε φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό. Στην φαρμακευτική ανάταξη η διαδικασία επανόδου σε φλεβοκομβικό ρυθμό πραγματοποιείται μέσω χορήγησης αντιαρρυθμικών φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά επιλέγονται ανάλογα με την ύπαρξη ή όχι υποκείμενης καρδιοπάθειας και μπορεί να χορηγηθούν είτε ενδοφλεβίως είτε από το στόμα.
Πρόληψη υποτροπών κολπικής μαρμαρυγής με αντιαρρυθμικά φάρμακα
Μετά την ηλεκτρική ανάταξη της επιμένουσας κολπικής μαρμαρυγής ή σε ασθενείς με παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή υπάρχει μια πλειάδα αντιαρρυθμικών φαρμάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των υποτροπών της αρρυθμίας. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αντιαρρυθμικά φάρμακα είναι:
- Ντοφετιλίδη
- Φλεκαινίδη
- Προπαφενόνη
- Αμιωδαρόνη
- Σοταλόλη
Παρά το γεγονός ότι τα φάρμακα αυτά παρουσιάζουν αξιόλογη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των υποτροπών κολπικής μαρμαρυγής δεν παύουν να έχουν δυνητικές παρενέργειες και θα πρέπει να χορηγούνται υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση και επανεκτίμηση.