• The best Website for heart conditions.

Απαντήσεις στις πιο σημαντικές απορίες που αφορούν την Κολπική Μαρμαρυγή

Κάνοντας κλικ με το ποντίκι σας πάνω σε κάθε ερώτηση θα εμφανίσετε την αντίστοιχη απάντηση.

Τι είναι η Κολπική Μαρμαρυγή;

Είναι μια κατάσταση της καρδιάς στην οποία οι πάνω κοιλότητες της καρδίας (που ονομάζονται κόλποι) χτυπάνε πάρα πολύ γρήγορα και κάνουν τις κάτω κοιλότητες της καρδιάς (που ονομάζονται κοιλίες) να διώχνουν το αίμα άρρυθμα και αναποτελεσματικά στο σώμα.

Πώς απέκτησα Κολπική Μαρμαρυγή;

Μερικοί πιθανοί παράγοντες κινδύνου για ΚΜ είναι: προχορημένη ηλικία, καρδιακές παθήσεις(προηγούμενη καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια), υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης, υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, κάπνισμα, παχυσαρκία, Υπνική άπνοια, άτομα με βαλβιδοπάθειες ή/και άλλα συναφή προβλήματα. Μερικές μελέτες υποστηρίζουν και τη θεωρία της κληρονομικότητας.

Μπορώ να έχω Κολπική Μαρμαρυγή και να μην το γνωρίζω;

Ναι, κάποιοι ασθενείς δεν έχουν ποτέ συμπτώματα και διαγιγνώσκονται με ένα καρδιογράφημα.

Οι άντρες ή οι γυναίκες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης Κολπικής Μαρμαρυγής;

Περισσότεροι άντρες από γυναίκες διαγιγνώσκονται με κολπική μαρμαρυγή αλλά οι γυναίκες έχουν υψηλότερο ποσοστό θανάτων από εγκεφαλικό σχετιζόμενο με την ΚΜ.

Είναι η Κολπική Μαρμαρυγή μια ιατρική έκτακτη ανάγκη;

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση για να αποκατασταθεί ο φυσιολογικός ρυθμός. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ηλεκτρική ανάταξη ή φαρμακευτική για τον έλεγχο της συχνότητας και του ρυθμού. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα γιατρό εάν νιώσετε συμπτώματα.

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι όταν έχω Κολπική Μαρμαρυγή;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το εγκεφαλικό. Είναι 5 φορές ποιο πιθανό να πάθεις εγκεφαλικό σε σχέση με κάποιον που δεν έχει ΚΜ. Υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας λόγο της αποδυνάμωσης του καρδιακού μυός.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού;

Δεδομένου ότι το εγκεφαλικό αποτελεί έναν πιθανό κίνδυνο σε εκείνους που έχουν ΚΜ, θα πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα του. Μερικά από αυτά είναι: Παράλυση του προσώπου, δυσκολία στην ομιλία, αδυναμία του χεριού, έντονη κεφαλαλγία, ζάλη, απώλεια της ισορροπίας, δυσκολία στο περπάτημα, σύγχυση ή πρόβλημα στην ομιλία/ κατανόηση, μούδιασμα ή αδυναμία στη μια πλευρά του σώματος ή του προσώπου, θολή όραση. Εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα καλέστε άμεσα το 166.

Μπορώ να ζήσω για χρόνια με την Κολπική Μαρμαρυγή;

Ναι, μερικοί άνθρωποι μπορούν να έχουν μια πολύ υγιή και ενεργή ζωή. Ελέγχοντας τους παράγοντες κινδύνου που επιβαρύνουν την καρδιακή νόσο ή προκαλούν εγκεφαλικό επεισόδιο και γνωρίζοντας ενδεχομένως τι μπορεί να προκαλέσει ΚΜ, θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας μακροπρόθεσμα. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του ιατρού σας σχετικά με τη θεραπευτική σας προσέγγιση.

Η Κολπική Μαρμαρυγή είναι θεραπεύσιμη ή μόνιμη κατάσταση;

Δεν συνηθίζουμε να λέμε ότι η ΚΜ είναι ιάσιμη, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αναστρέψιμες αιτίες που προκαλούν ΚΜ και εάν θεραπευτούν αυτές οι αιτίες, τότε μπορεί να μην εμφανιστεί ξανά η ΚΜ. Η ΚΜ, ανεξάρτητα τη διάρκεια της, θα πρέπει να παρακολουθείται από έναν ειδικό ιατρό. Η ΚΜ ως επι το πλείστων μπορεί να προληφθεί, η να θεραπευτούν οι υποκείμενες αιτίες που μερικές φορές αποτρέπουν την εμφάνιση της ΚΜ. Υπάρχουν διαφορετικές μορφές ΚΜ (Παροξυσμική, Εμμένουσα ή Επιμένουσα και Χρόνια ΚΜ) κάθε μια με παραλλαγές στην πρόγνωση και στην αντιμετώπιση. Μερικές φορές τα συμπτώματα είναι συνεχόμενα και περιστασιακά εξαφανίζονται από μόνα τους. Και πάλι, όλοι όσοι έχουν εμφανίσει ΚΜ θα πρέπει να κάνουν τακτικούς ελέγχους για την επιβεβαίωση της κατάσταση τους

Μπορεί να πεθάνω από Κολπική Μαρμαρυγή;

Γενικά όχι. Μπορεί να συμβεί όμως από τις επιπλοκές που προκύπτουν έχοντας ΚΜ. Δυο είναι οι βασικοί κίνδυνοι που διατρέχουν όσοι έχουν ΚΜ, η πιθανότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου ή η καρδιακή ανεπάρκεια. Η απάντηση αυτή ωστόσο προϋποθέτει ότι δεν έχετε άλλα υποκείμενα καρδιακά προβλήματα. Το ποιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεργαστείτε με τον ιατρό σας και να εξασφαλίσετε ότι κάνετε ότι είναι δυνατό για να αποτρέψετε τυχών επιπλοκές που μπορούν να συμβούν ως αποτέλεσμα της ΚΜ.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Κολπικής Μαρμαρυγής και καρδιακής προβολής;

Καρδιακή προσβολή είναι μια διακοπή της ροής του αίματος προς την καρδιά που οδηγεί σε βλάβη των ιστών της. Πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα πρέπει να καλέσετε το 166 αμέσως. Η ΚΜ είναι μια ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού που έχει σαν αποτέλεσμα την αναποτελεσματική ροή του αίματος στο σώμα. Τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής είναι: δυσφορία στο στήθος που μπορεί να περιγραφεί σαν «πίεση, απότομος πόνος στο στήθος, αίσθημα βάρους». Ο πόνος μπορεί να ταξιδέψει από το χέρι, το σαγόνι, την πλάτη ή στο στομάχι. Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος ή δυνατός. Μπορεί ακόμα να έρχεται και να φεύγει. Αυτός μπορεί να συνοδεύετε από δυσκολία στην αναπνοή, εφίδρωση, ναυτία ή σύγχυση.

Έχω Κολπική Μαρμαρυγή. Τι πρέπει να κάνω; Πότε πρέπει να δω τον ιατρό μου;

Μόλις παρατηρήσετε τα συμπτώματα της ΚΜ (κόπωση, καρδιά να «φτερουγίζει» ή να χτυπάει, λιποθυμία ή ζάλη, δυσκολία στην αναπνοή, άγχος), θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας. Ακόμα και εάν τα συμπτώματα υποχωρήσουν θα πρέπει να κάνετε μια εξέταση.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός καρδιολόγου και ενός ηλεκτροφυσιολόγου;

Ο ηλεκτροφυσιολόγος είναι ένας καρδιολόγος που ειδικεύεται στη μελέτη της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς. Έχουν κάνει έως και δυο χρόνια επιπλέον ειδίκευσης σε αυτόν τον τομέα πέρα από τη γενική καρδιολογία. Είναι εκπαιδευμένοι στο να διενεργούν ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες ή εμφυτεύσεις καρδιακών συσκευών.

Ζώντας με την Κολπική Μαρμαρυγή θα μπορώ να έχω σεξουαλική ζωή ή να αθλούμαι;

Ναι, εφόσον σας το έχει επιτρέψει ο ιατρός σας, είστε σε θέση να κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα της καθημερινής ζωής.

Μπορώ να οδηγώ το αυτοκίνητο μου;

Ναι, Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να νιώσουν ζάλη ή και λιποθυμία όταν έχουν ένα επεισόδιο ΚΜ. Εάν αισθάνεστε ζάλη ή λιποθυμία, θα πρέπει να σταματήσετε στην άκρη του δρόμου και να σταματήσετε. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν θα πρέπει να καλέσετε το 166.

Μπορώ να γνωρίζω πότε πρόκειται να έχω ένα επεισόδιο Κολπικής Μαρμαρυγής;

Τις περισσότερες φορές όχι, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τους «πυροδότες». Σε μερικούς ανθρώπους, διαφορετικά πράγματα προκαλούν ΚΜ. Καφεΐνη, αλκοόλ, άγχος, αύξηση καρδιακής συχνότητας κατά τη διάρκεια άσκηση. Αυτά είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την έναρξη ενός επεισοδίου ΚΜ.

Τι φάρμακα θα παίρνω και πως λειτουργούν;

Η φαρμακευτική αγωγή που συνήθως χορηγείτε είναι για τον έλεγχο της καρδιακής συχνότητας. Ακόμα, φάρμακα που προλαμβάνουν ή θεραπεύουν τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Ο ιατρός σας θα πρέπει να ενημερωθεί για τυχών φάρμακα που ήδη παίρνετε έτσι ώστε όταν σας συνταγογραφήσει νέα για την ΚΜ να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν αλληλοεπιδράσεις. Ορισμένα από τα φάρμακα που μπορεί να σας συνταγογραφήσει ο ιατρός σας είναι:

  • Βήτα- αναστολείς (Beta-blockers) – αυτά δίνονται για να χαμηλώσουν την καρδιακή συχνότητα και να διευρύνουν τα αγγεία ώστε να αυξηθεί η ροή του αίματος.
  • Αποκλειστές διαύλων ασβεστίου (Calcium channel blockers)- Αυτά χρησιμοποιούνται επίσης για να χαμηλώσουν την καρδιακή συχνότητα και να διευρύνουν τα αγγεία ώστε να αυξηθεί η ροή του αίματος.
  • Διγοξίνη (Digoxin)
  • Αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά (Anticoagulants or antiplatelets) – Φάρμακα όπως αυτά δίνονται στους ασθενείς για να μειωθεί ο κίνδυνος για σχηματισμό θρόμβων στο αίμα ή για τη διάλυση ενός υπάρχοντος θρόμβου στο αίμα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός αντιπηκτικού και ενός αντιαιμοπεταλιακού;

Και τα αντιπηκτικά και τα αντιαιμοπεταλιακά είναι φάρμακα που μειώνουν την πήξη του αίματος.

  • Τα αντιπηκτικά χρησιμοποιούνται επίσης για τη διάλυση υπαρχόντων θρόμβων. Τακτικές εξετάσεις αίματος ενημερώνουν τον ιατρό σας για το πώς λειτουργούν τα αντιπηκτικά. Ποτέ μην παίρνετε ασπιρίνη μαζί με αντιπηκτικά εκτός και εάν πρώτα έχετε μιλήσει με τον γιατρό σας για αυτό. Κοινά ονόματα αντιπηκτικών είναι η Βαρφαρίνη (warfarin), Δαμπιγκαντράνη (dabigitran), Απιξαμπάνη (apixaban) και η Ριβανοξαμπάνη (rivoraxaban).
  • Τα αντιαιμοπεταλιακά αποτρέπουν τη δημιουργία θρόμβων. Ακόμα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον ιατρό σας πριν πάρετε άλλα φάρμακα όταν είστε σε αντιαιμοπεταλιακή αγωγή. Για παράδειγμα ασπιρίνη.

Τι παρενέργειες έχουν τα αντιπηκτικά και τα αντιαιμοπεταλιακά;

Ο Κίνδυνος της αιμορραγίας σχετίζεται με τα αντιπηκτικά. Μερικά από τα πράγματα που πρέπει να προσέξετε ή να αναφέρετε στον ιατρό σας είναι:

  • Εάν είχατε κάποιο ατύχημα.
  • Εάν βρίσκετε συχνά μώλωπες η κυψέλες αίματος.
  • Εάν αισθάνεστε άρρωστος, αδυναμία, τάσης λιποθυμίας ή ζάλη.
  • Εάν πιστευτέ ότι είστε έγκυος.
  • Εάν παρατηρήσετε κόκκινο, σκούρο καφέ ή μαύρο στα ούρα ή στα κόπρανα.
  • Εάν αιμορραγείτε περισσότερο κατά την περίοδο.
  • Ισχυρό πονοκέφαλο ή πόνο στο στομάχι που δεν υποχωρεί.