Αμιωδαρόνη
Η αμιωδαρόνη (Angoron) αποτελεί πολύ αποτελεσματικό φάρμακο στην πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής. Παρόλα αυτά ενδείκνυται μόνο σε ασθενείς που τα άλλα αντιαρρυθμικά έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά ή προκαλούν παρενέργειες ή έχουν αντενδείξεις. και αυτό γιατί η αμιωδαρόνη εμφανίζει ανεπιθύμητες ενέργειες και παρενέργειες σχετιζόμενες τόσο με τη δόση όσο και με τη διάρκεια χορήγησης του φαρμάκου. Οι παρενέργειες αυτές αφορούν κυρίως το θυρεοειδή αδένα, το ήπαρ, τους πνεύμονες και τα μάτια. Συστήνεται πριν την έναρξη του φαρμάκου να γίνονται κάποιες βασικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν οφθαλμολογική εξέταση,
σπιρομέτρηση και διάχυση αερίων στους πνεύμονες καθώς και αιματολογικές εξετάσεις για την ηπατική και θυρεοειδική λειτουργία. Οι αιματολογικές εξετάσεις θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 6-12 μήνες και η οφθαλμολογική και πνευμονολογική κάθε έτος. Η τοξικότητα της αμιωδαρόνης εμφανίζεται με μια συχνότητα περί το 2% ετησίως.
Δρονεδαρόνη
Η δρονεδαρόνη (Multaq) αποτελεί νεώτερο αντιαρρυθμικό φάρμακο με ιδιότητες παρόμοιες με αυτές της αμιωδαρόνης αλλά χωρίς τις σχετιζόμενες με το ιώδιο τοξικότητες της αμιωδαρόνης. Ο αρχικός ενθουσιασμός για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου αργότερα περιορίστηκε από ανησυχίες για την ασφάλειά του. Η μεγαλύτερη από αυτές αφορά ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Έτσι αντενδείκνυται σε ασθενείς με προχωρημένο λειτουργικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας ενώ επίσης βρέθηκε ότι αυξάνει τη θνητότητα σε ασθενείς με χρόνια κολπική μαρμαρυγή. Αρκετές φορές συνδυάζεται με δυσανεξία από το γαστερεντερικό σύστημα που μπορεί να περιοριστεί από την ταυτόγχρονη λήψη τροφής.
Σοταλόλη
Η σοταλόλη (Sotalol) ανήκει στην κλάση ΙΙΙ αντιαρρυθμικών, έχει και ιδιότητες β-αποκλειστή και γενικά είναι καλά ανεκτό φάρμακο. Κάποιες φορές μπορεί να σχετίζεται με εμφάνιση κόπωσης στους ασθενείς ή με εκσεσημασμένη βραδυκαρδία. Η χρήση της προκαλεί παράταση του διαστήματος QT στο καρδιογράφημα κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο προαρρυθμικών φαινομένων όπως πολύμορφης κοιλιακής ταχυκαρδίας.
Ντοφετιλίδη
Η ντοφετιλίδη αποτελεί αντιαρρυθμικό κλάσης ΙΙΙ, εμφανίζει πολύ καλό προφίλ αποτελεσματικότητας και τις λιγότερες παρενέργειες. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι είναι ασφαλές φάρμακο σε ασθενείς με μυοκαρδιοπάθεια, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και ισχαιμική καρδιοπάθεια. Έτσι μπορεί να θεωρηθεί ως φάρμακο αντικατάστασης της αμιωδαρόνης. Όπως η σοταλόλη μπορεί να προκαλέσει παράταση του διαστήματος QT στο καρδιογράφημα και επομένως σε προαρρυθμικά φαινόμενα και σπάνια σε θάνατο. Αντενδείκνυται σε ασθενείς με προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια. Το φάρμακο μπορεί να έχει σημαντικές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα κυρίως αντιβιωτικά και κάποια αντιυπερτασικά. Δεν προκαλεί βραδυκαρδία όπως η σοταλόλη.
Φλεκαινίδη-Προπαφενόνη
Η φλεκαινίδη(Flecarythm) και η προπαφενόνη (Ρυθμονορμ) αποτελούν αντιαρρυθμικά φάρμακα της κλάσης IC με πολύ καλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη υποτροπών κολπικής μαρμαρυγής. Εμφανίζουν καλό προφίλ ανεπιθύμητων ενεργειών αλλά αντενδείκνυνται σε ασθενείς με οργανική καρδιοπάθεια και ειδικά στεφανιαία νόσο. Σε ασθενείς με φυσιολογική καρδιά μπορούν να θεωρηθούν φάρμακα πρώτης επιλογής για την αντιμετώπιση της παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής.