Ποιοι είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή;
Η κολπική μαρμαρυγή αφορά εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. Είναι πιο συχνή σε άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Ο κίνδυνος εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής αυξάνεται σε σχέση με την ηλικία. Αυτό οφείλεται μερικώς στο γεγονός ότι με την πάροδο της ηλικίας αυξάνεται η συχνότητα και άλλων καρδιακών παθήσεων που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή. Παρόλα αυτά οι μισοί περίπου ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είναι μικρότεροι από 75 ετών. Επίσης, σημαντικό ποσοστό ασθενών με κολπική μαρμαρυγή δεν εμφανίζουν καμιά άλλη νόσο της καρδιάς.
Το 2010 υπολογίζεται ότι υπήρχαν περίπου 24 εκατομμύρια ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Ένας στους τέσσερεις μεσήλικες στην Ευρώπη και Αμερική θα εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή. Έως το 2030 υπολογίζονται ότι θα εμφανιστούν 14-17 εκατομμύρια ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή με συχνότητα διάγνωσης 120 με 215 χιλιάδες ανά έτος.
Μείζονες παράγοντες κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας είναι από τους κύριους λόγους αύξησης των ποσοστών εμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής. Οι μείζονες παράγοντες κινδύνου είναι οι παρακάτω.
- Αρτηριακή υπέρταση
- Στεφανιαία νόσος
- Παχυσαρκία
- Σακχαρώδη διαβήτη
- Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
- Καρδιακή ανεπάρκεια
- Ρευματικής αιτιολογίας καρδιακή νόσος
- Δομικές βλάβες της καρδιάς όπως η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας
- Περικαρδίτιδα
- Συγγενείς καρδιοπάθειες
- Σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου
- Βαλβιδοπάθειες
Άλλοι παράγοντες κινδύνου
Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Η καφείνη και η ψυχολογική επιβάρυνση θεωρείτε ότι μπορεί να πυροδοτούν παροξυσμούς κολπικής μαρμαρυγής.
Το σύνδρομο υπνικής άπνοιας όπου οι ασθενείς κατά τη διάρκεια του ύπνου παρουσιάζουν μακρές παύσεις ή αβαθείς αναπνοές έχει συσχετισθεί με κολπική μαρμαρυγή.
Επίσης, το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Οι υψηλές δόσεις κορτιζόνης θεωρείται ότι μπορεί να παίξουν πυροδοτικό ρόλο στην κολπική μαρμαρυγή.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έχει συνδεθεί με τα περιστατικά κολπικής μαρμαρυγής.
Τέλος, κάποιοι γενετικοί παράγοντες έχουν συσχετισθεί με κολπική μαρμαρυγή αλλά ο ρόλος τους δεν είναι απόλυτα γνωστός μέχρι σήμερα.
Άλλες καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής αποτελούν ο υπερθυρεοειδισμός και τα αναπνευστικά νοσήματα.